hqdefault.jpg

Soorten leningen

Er zijn verschillende soorten leningen. Een lening werd ook wel een krediet genoemd. Kredieten die word afgesloten zonder onderpand belanden consumptieve kredieten genoemd.

Het Nibud legt de verschillen tussen deze soorten consumptief krediet uit. Lees ook meer aangaande geld lenen voor de aankoop van:

 • een huis
 • dezelfde auto
 • een mobiele telefoon
 • Lenen kost altijd geld

In onderstaande lijst staan alle soorten consumptief krediet met uitleg over de specifieke kenmerken. Daar zijn veel verschillen onder deze vormen van lenen, maar feit blijft datgene lenen altijd geld kost.

Consumptief krediet wordt geregistreerd bij u Bureau Krediet Registratie. Dat betekent o. a. dat uw lening gevolgen kan hebben voor de hoogte van andere kredieten zulks u wilt afsluiten, waaronder een hypotheek.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet krijgt u beslist kredietlimiet. Dat is de bedrag dat u maximaal mag lenen. Dit is bijvoorbeeld 10. 000 euro. U kunt het hele bedrag in één weleens opnemen. Bijvoorbeeld voor beslist grote aankoop. U mag het bedrag ook bij delen opnemen.

Vanaf het moment datgene u geld heeft opgenomen, begint u ook met terugbetalen. Iedere maand betaalt u minimaal 2 procent van het opgenomen bedrag. Dat is voor een deel rente, en een deel aflossing. Heeft jij het hele bedrag opgenomen en weer terugbetaald? Later kunt u weer opnieuw lenen.

Geschikt voor:

Als u onregelmatig wat grotere bedragen nodig heeft, bijvoorbeeld voor een langlopende verbouwingdie u niet met beslist hypotheek betaalt.

Voordelen

 • Vaak is jullie rente op een doorlopend krediet lager dan bij andere kredietvormen.
 • U bent flexibel bij het opnemen van bedragen.

Nadelen

 • De rente is variabel: de rente staat niets voor de hele looptijd vast. Wel betaalt jullie elke maand een vast bedrag aan rente plus aflossing. Welk deel met dat bedrag aflossing ben en welk deel rente, hangt af van de rentestand op dat moment.
 • Jij weet van tevoren niet precies hoe lang jullie moet afbetalen. Met de minimale bedrag is u minstens 4 jaar aan het aflossen.
 • U moet zelf actie ondernemen als u langduriger per maand wilt aflossen en dus sneller met de lening af eis zijn.
 • Verleiding om krediet bij blijven opnemen

Tip: Bij beslist doorlopend krediet is de looptijd variabel. Maar uiteindelijk willen u dit krediet tevens aflossen. Het kan handig zijn om voor uzelf een streefdatum aan bij houden wanneer u dat gedaan wil hebben.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening leent jij een van tevoren vastgesteld bedrag. Bij het afsluiten van de lening staan de hoogte van de rente en de looptijd vast.

Geschikt voor:

Producten met dezelfde bepaalde levensduur. De looptijd van de lening zal niet langer moeten is dan de levensduur met het product, zodat u het product heeft afbetaald als u het wilt vervangen.

Voordelen

 • De rente is vast. U weet zo steeds precies waar u aan toe bent.
 • De looptijd plus het aflosschema ligt vast. U weet wanneer jij klaar bent met aflossen.

Nadeel

 • De rente op een persoonlijke lening is meestal hoger dan de rente bij een doorlopend krediet.

Rood staan

Rood staan betekent dat jij meer geld kan opnemen dan u zelf op uw betaalrekening heeft. Jij kunt vaak tot dezelfde bepaald bedrag rood staan op uw betaalrekening. Zoals tot 1000 of 2500 euro. Iedere keer dat u gebruikmaakt van die kredietmogelijkheid, betaalt u rente over het opgenomen bedrag. U betaalt bij toegestaan rood staan een lagere rente dan bij dezelfde ongeoorloofde roodstand.

Tip : Bij de gros banken kunt u instellen dat u een e-mail of SMS krijgt als u (bijna) rood komt te staan.

Geschikt voor:

Het opvangen van dezelfde dure maand.

Voordelen

 • Gemak. U hoeft niet per keer een lening aan te verzoeken.
 • Kan voor kleine bedragen.

Nadelen

 • Hoge rente.
 • Verleiding om structureel rood te staan.

Kopen bij afbetaling (via thuiswinkelorganisaties ofwel webshops)

Sommige bedrijven bieden u mogelijkheid om de rekening voor een product in termijnen te betalen, bij rente. Ook als de om lage bedragen gaan. Dit kan bij winkels, maar ook als jij online bestelt, via kwasi thuiswinkelorganisaties.

U is ook mogelijk vanwege een soort doorlopend krediet te hebben bij thuiswinkelorganisaties. Jij mag dan tot een bepaalde limiet aankopen uitvoeren, bijvoorbeeld tot 1. 000 euro. Als u dezelfde deel van de rekening heeft betaald, mag u weer nieuwe aankopen verrichten.

Geschikt voor:

Het aankopen van spullen

Voordeel

 • Leningen voor geringe bedragen mogelijk.

Nadelen

 • U betaalt bij beslist thuiswinkelorganisatie vaak een hogere rente dan bij een lening van een bank.
 • Verleiding is groot om langer te kopen, of erbij blijven kopen.

Lees meer over de aankoop van beslist telefoontoestel op afbetaling.

Creditcards

Creditcards word uitgegeven door bankinstellingen daarbovenop creditcardorganisaties. Bijvoorbeeld MasterCard of Visa. Met een creditcard kunt u in dikwijls winkels, hotels en restaurants betalen. Zowel in binnen- en buitenland. Ook met internet kunt u betalen met een creditcard. Jullie kunt met een creditcard betalen tot een soort limiet is bereikt. Met een creditcard koopt jij op rekening.   Die rekening wordt enkele weken later van uw betaalrekening afgeschreven. U stelt zojuist de betaling als het ware uit.

Geschikt voor:

Aankopen met producten

Voordelen

Op veel plaatsen geldig, ook in buitenland.

Vaak extra service, zoals verzekeringen.

Nadelen

Hoge rente. Sporadisch bieden creditcardorganisaties de waarschijnlijkheid de rekening in termijnen te betalen. Als jullie in termijnen betaalt, krijgt u te maken met een hoge rente. Ook wordt Discover more de limiet aangemeld bij het BKR. Daardoor kunt u minder makkelijk een andere lening afsluiten.

In sommige gevallen moet u zelve de discipline hebben beslist creditcardschuld af te lossen.

U betaalt voor het bezit van de creditcard. Dit ben meestal 20 tot 50 euro per jaar.

Verleiding om meer rentepercentage lening te kopen.

Klantenkaarten

Steeds meer winkels en bedrijven geven klantenkaarten of winkelpasjes uit. Aan sommige daarvan kunt u ook op krediet kopen. Dit is dan vergelijkbaar met een creditcard. Met sommige klantenkaarten koopt jij een artikel, waarvoor jullie later de rekening krijgt. Soms is het mogelijk om de rekening in termijnen betalen.

Soorten leningen

Er zijn meerdere soorten leningen. Een lening wordt ook wel een krediet genoemd. Kredieten die worden afgesloten zonder onderpand worden consumptieve kredieten verwoord.

Het Nibud legt de verschillen medio deze soorten consumptief krediet uit. Lees ook meer over geld lenen voor de aankoop van:

een woning

een auto

een mobiele telefoon

Lenen kost altijd geld

In onderstaande lijst staan alle soorten consumptief krediet met uitleg over u specifieke kenmerken. Er bestaan veel verschillen tussen dit vormen van lenen, maar feit blijft dat lenen altijd geld kost.

Consumptief krediet wordt geregistreerd bij het opgegeven Bureau Krediet Registratie. Dat betekent o. a. dat uw lening gevolgen kan hebben aan de hoogte van verschillende kredieten die u wilt afsluiten, waaronder een hypotheek.

Doorlopend krediet

Bij dezelfde doorlopend krediet krijgt u beslist kredietlimiet. Dat is het bedrag dat u maximaal mag lenen. Dit is bijvoorbeeld 10. 000 euro. U kunt het hele bedrag in één eens opnemen. Bijvoorbeeld voor beslist grote aankoop. U mag het bedrag ook in delen opnemen.

Vanaf het moment deze u geld heeft opgenomen, begint u ook aan terugbetalen. Iedere maand betaalt u minimaal 2 procent van het opgenomen bedrag. Dat is voor dezelfde deel rente, en beslist deel aflossing. Heeft u het hele bedrag opgenomen en weer terugbetaald? Vervolgens kunt u weer opnieuw lenen.

Geschikt voor:

Als u onregelmatig wat grotere bedragen nodig heeft, zoals voor een langlopende verbouwingdie u niet met dezelfde hypotheek betaalt.

Voordelen

Vaak is de rente bij een doorlopend krediet lager later bij andere kredietvormen.

U bent gemakkelijk in het opnemen van bedragen.

Nadelen

De rente is variabel: de rente staat niet voor jullie hele looptijd vast. Ongetwijfeld betaalt u elke 30 dagen een vast bedrag betreffende rente en aflossing. Welk deel van dat bedrag aflossing is en welk deel rente, hangt af van de rentestand bij dat moment.

U weet van tevoren niet precies hoe langdurig u moet afbetalen. Bij het minimale bedrag is u minstens 4 jaar aan het aflossen.

U moet zelf actie ondernemen als u langer per maand wilt aflossen en dus sneller met de lening af eis zijn.

Verleiding om krediet te blijven opnemen

Tip: Bij een doorlopend krediet is de looptijd variabel. Echter uiteindelijk moet u dat krediet ook aflossen. U kan handig zijn vanwege voor uzelf een streefdatum aan te houden als u dat gedaan wil hebben.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening leent jullie een van tevoren vastgesteld bedrag. Bij het afsluiten van de lening staan de hoogte van u rente en de looptijd vast.

Geschikt voor:

Producten met een bepaalde levensduur. De looptijd van u lening zou niet langere moeten zijn dan de levensduur van het fabrikaat, zodat u het artikel heeft afbetaald als jij het wilt vervangen.

Voordelen

De rente is vast. U weet zo altijd precies waar u bij toe bent.

De looptijd en de aflosschema ligt vast. Jullie weet wanneer u klaar bent met aflossen.

Nadeel

De rente op een persoonlijke lening is meestal hoger dan de rente met een doorlopend krediet.

Rood staan

Rood staan betekent dat u meer geld karaf opnemen dan u eigenhandig op uw betaalrekening heeft. U kunt vaak tot en met een bepaald bedrag rood staan op uw betaalrekening. Bijvoorbeeld tot 1000 alsof 2500 euro. Iedere weleens dat u gebruikmaakt van deze kredietmogelijkheid, betaalt u rente over het opgenomen bedrag. U betaalt aangaande toegestaan rood staan een lagere rente dan bij een ongeoorloofde roodstand.

Tip: Bij de meeste banken kunt u instellen dat u dezelfde e-mail of SMS krijgt als u (bijna) rood komt te staan.

Geschikt voor:

Het opvangen met een dure maand.

Voordelen

Gemak. U hoeft niets per keer een lening aan te vragen.

Kan voor geringe bedragen.

Nadelen

Hoge rente.

Verleiding door structureel rood te staan.

Kopen op afbetaling (via thuiswinkelorganisaties ofwel webshops)

Enkele bedrijven bieden de kans om de rekening voor een product in termijnen te betalen, met rente. Ook als het vanwege lage bedragen gaat. Dit kan bij winkels, toch ook als u via de mail bestelt, via zogenaamde thuiswinkelorganisaties.

Het is heel ook mogelijk om een categorie doorlopend krediet te hebben betreffende thuiswinkelorganisaties. U mag dan tot een bepaalde limiet aankopen doen, bijvoorbeeld tot en met 1. 000 euro. Als u een deel betreffende de rekening heeft betaald, mag u weer nieuwe aankopen doen.

Geschikt voor:

Het aankopen van spullen

Voordeel

Leningen voor kleine bedragen mogelijk.

Nadelen

Jij betaalt bij een thuiswinkelorganisatie vaak een hogere rente dan bij een lening van een bank.

Verleiding is groot om meer te kopen, of te blijven afnemen.

Lees meer over de aankoop betreffende een telefoontoestel op afbetaling.

Creditcards

Creditcards worden uitgegeven door bankinstellingen en creditcardorganisaties. Bijvoorbeeld MasterCard of Visa. Met een creditcard moet u in veel winkels, hotels en restaurants afrekenen. Zowel in binnen- plus buitenland. Ook op het net kunt u betalen bij een creditcard. U kunt met een creditcard betalen tot een bepaalde limiet is bereikt. Met beslist creditcard koopt u met rekening.   Deze rekening wordt enkele weken weldra van de betaalrekening afgeschreven. Jullie stelt zo de geldtransfer als het ware uit.

Geschikt voor:

Aankopen betreffende producten

Baten

Op dikwijls plaatsen geldig, ook boven buitenland.

Heel vaak extra service, zoals verzekeringen.

Nadelen

Hoge rente. Sporadisch bieden creditcardorganisaties de waarschijnlijkheid de rekening in termijnen te betalen. Als jullie in termijnen betaalt, krijgt u te maken met een hoge rente. Ook wordt de limiet aangemeld bij het BKR. Daardoor kunt u minder makkelijk een andere lening afsluiten.

In sommige voorvallen moet u zelf de discipline hebben een creditcardschuld af te lossen.

U betaalt voor het bezit van jullie creditcard. Dit is meestal 20 tot 50 euro per jaar.

Verleiding om meer te kopen.

Klantenkaarten

Steeds langduriger winkels en bedrijven geven klantenkaarten of winkelpasjes uit. Met sommige daarvan moet gaan u ook op krediet kopen. Dit is vervolgens vergelijkbaar met een creditcard. Met sommige klantenkaarten aanschaffen u een artikel, waarvoor u later de rekening krijgt. Soms kunt u de rekening in termijnen betalen.

Passend voor:

Herhaalde aankopen bij dezelfde winkel

Kredietlimiet plus hoge rente

Voordeel

Comfort.

Nadelen

Hoge rente.

Verleiding om bij veel te kopen.

Leasen

Bij leasen betaalt u een aantal jaren dezelfde vast bedrag per week of per maand. Daarginds zijn twee vormen met leasen: financiële leasing en private lease (operationele leasing).

1. Financiële leasing

Financiële leasing lijkt veel met huurkoop. Het is mogelijk voor bijvoorbeeld de aanschaf van een keuken alsof parket. Meestal worden bepalingen over onderhoud en garantie in de leaseovereenkomst opgenomen. In veel gevallen moet u aan het eind van de leaseperiode u product aankopen tegen beslist symbolisch bedrag. Pas wanneer u het bedrag van de koopoptie hebt betaald, is u eigenaar.

Geschikt voor:

Bij gebruik van dezelfde specifiek product

Voordelen

Vaak extra service, zoals het onderhouden.

De rente die u bij financiële leasing betaalt, is aftrekbaar voor de belasting als u het product gedragen voor verbetering van de eerste eigen woning.

Nadelen

Lening is gekoppeld betreffende specifiek product. U kunt niet van de lening af zonder het product te verwijderen (wat lastig is bij een keuken of parket).

Als u de aflossing niet meer kunt opbrengen, en u heeft nog geen 75 procent betreffende uw schuld afbetaald, moet de leasemaatschappij het product opeisen.

2. Private lease

Deze vorm van leasen lijkt meer op huren. Na afloop van de contract is u bij private lease geen eigenaar van het artikel. Auto’s belanden bijvoorbeeld op deze manier aangeboden (lees meer over de aankoop van een auto).

Jullie kunt het artikel onmiddelijke na afloop wel kopen.

Geschikt voor:

Bij gebruik betreffende een specifiek product.

Voordeel

Vaak extra service, onder andere onderhoud

Nadelen

Lening is gekoppeld aan specifiek fabrikaat. U kunt niet met lening af zonder fabrikaat te verwijderen (wat lastig is bij een keuken of parket).

Mogelijk extra kosten indien er iets in uw situatie verandert.

Lees ook: ‘Waar dienen u op letten aangaande private lease‘   (AFM)

Lenen aan onderpand

Aangaande lenen met onderpand leent u een bedrag aan financiële of materiële bezittingen als onderpand.

1. Pandkrediet of terugkoop

Er zijn bedrijven waar u artikelen als elektrische apparaten ofwel sieraden kunt verpanden. Het artikel wordt opgeslagen betreffende het bedrijf. In ruil daarvoor krijgt u beslist geldbedrag in handen. Wanneer u weer genoeg geld heeft, kunt u de artikel weer terugkopen. Tegen betaling van het geleende bedrag en een opslag. Deze bedrijven heten pandhuizen of lommerds. Haalt jullie het artikel niet in een bepaalde termijn met? Dan kan het pandhuis het artikel verkopen.

In Den Haag en Amsterdam zijn deze gemeentelijke instellingen. Bijvoorbeeld de Stadsbank of Bank met Lening. In overige accommoderen zijn ook commerciële diensten actief als pandhuis.

Geschikt voor:

Pandkrediet kan handig zijn als u een tijdelijk tekort heeft en het geld snel nodig heeft.

Baat

Bij een pandkrediet heeft u genkel schuld. U hoeft genkel rente te betalen daarbovenop u wordt niet achtervolgd door schuldeisers. Het ergste wat kan gebeuren ben dat u het artikel niet meer terug moet gaan kopen.

Minpunt

De prijs zijn behoorlijk hoog. De opslagkosten zijn veel hoger dan de rente met de meeste kredieten. De gemeentelijke pandhuizen rekenen het maximale rentepercentage van 14 procent op jaarbasis. Commerciële bedrijven zitten daar heel vaak ver boven.

Bij aanhoudende problemen niets doen

Bezit u aanhoudende geldproblemen? Later is pandkrediet geen oplossing voor u. U zult waarschijnlijk niet voldoende geld bij elkaar krijgen vanwege het artikel terug te kopen. Heeft u geld nodig en bent u niet aan het artikel gehecht? Dan kunt jij het artikel ook e-commerce sales. Dat kan bij het pandhuis, maar ook door andere kanalen. Bijvoorbeeld door Marktplaats. Vaak krijgt jij daar dan meer aan dan bij verpanden.

2. Voorschot uitwerkingen

Bezit jij effecten? Dan is het mogelijk om met zulks effecten als onderpand krediet te krijgen. Het maakt niet uit waaraan jullie het krediet besteedt. Heel vaak wordt een dergelijk krediet gebruikt om nieuwe gevolgen te kopen. Een meerdere manier om lening met onderpand te krijgen zijn een polis van u levensverzekering te belenen. Dit kan alleen als in de voorwaarden van jullie levensverzekering staat dat de polis te belenen is. Het krediet kunt jij krijgen bij de verzekeraar van de levensverzekering. De bedrag dat u zojuist kunt lenen is zo’n 90 tot 100 procent van de afkoopwaarde. U kunt het krediet opnemen tot uiterlijk de einddatum van de verzekering.

Voordeel

Vanwege het onderpand karaf de rente lager bestaan dan de rente op een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Nadeel

Het onderpand worden minder waard als u koersen dalen. De bank kan u dan verzoeken het onderpand aan erbij vullen.

Flitskrediet

Via het net of sms is de mogelijk om snel dezelfde klein bedrag te lenen. Deze leningen moet u binnen een korte tijd terugbetalen. Bijvoorbeeld binnen twee weken. Deze lening worden flitskrediet of minikrediet verwoord. Door de korte looptijd vielen deze leningen niet onder de bestaande wetgeving voor kredieten. Aanbieders maakten daar handig gebruik met door hoge kosten bij rekenen. Dit noemden ze geen rente, maar behandelingskosten.

Inmiddels is in de wet vastgelegd dat een flitskrediet bij dezelfde voorwaarden moet beantwoorden als andere kredieten. Ieder verplichte kosten bij u afsluiten, moeten in beslist rentepercentage worden omgerekend. Dit mag niet meer bestaan dan 14 procent per jaar. De verstrekkers met flitskrediet hebben daarom het aanbod aangepast. Ze opereren nu vanuit het buitenland en vragen nu (extra) geld voor bepaalde services, zoals:

dezelfde garantiestelling

beslist advies over verzekeringen

het snel overboeken van het geld

Deze diensten is in theorie misschien gratis verplicht, maar in de praktijk waarschijnlijk wel

oodzaak. In dat geval bestaan dit soort leningen nogal duur. Daarnaast rekenen jullie leningverstrekkers forse boetes als u te laat terugbetaalt. Ook als u echter één dag te laat bent.

Passend voor:

Helemaal niets

Heeft jullie op korte termijn geld nodig? Denk dan goed na voordat u gebruik maakt van een dergelijk flitskrediet. Als het feitelijk nodig is, is rood staan een minder dure optie. Zo kost 150 euro rood staan, in de strijd tegen 14 procent gedurende 21 dagen, minder dan 1, 50 euro. Dit is veel minder dan jullie 25 euro die enkele partijen vragen voor onder andere een spoedboeking of dezelfde garantiestelling.

Herhaalde aankopen bij dezelfde boetiek

Kredietlimiet daarbovenop hoge rente

Voordeel

Gemak.

Nadelen

Hoge rente.

Verleiding om bij veel te kopen.

Leasen

Bij leasen betaalt u een hoeveelheid jaren een vast bedrag per week of per maand. Er zijn twee vormen van leasen: financiële leasing en private lease (operationele leasing).

1. Financiële leasing

Financiële leasing lijkt veel op huurkoop. De is mogelijk voor onder andere de aankoop van een keuken of parket. Erg vaak worden bepalingen over onderhoud en garantie in de leaseovereenkomst opgenomen. In veel voorvallen kunt u aan het einde van de leaseperiode u product aankopen tegen een symbolisch bedrag. Pas indien u het bedrag betreffende de koopoptie hebt betaald, bent u eigenaar.

Geschikt voor:

Bij gebruik van een specifiek product

Voordelen

Vaak extra service, onder andere onderhoud.

Jullie rente die u betreffende financiële leasing betaalt, is aftrekbaar voor de belasting als u het fabrikaat gebruikt voor verbetering van de eerste eigen verblijf.

Nadelen

Lening is gekoppeld aan specifiek product. U kunt niets van de lening af zonder het product erbij verwijderen (wat lastig ben bij een keuken alsof parket).

Indien u de aflossing gratis meer kunt opbrengen, en u heeft nog geen 75 procent van uw schuld afbetaald, kan de leasemaatschappij het product opeisen.

2. Private lease

Deze vorm betreffende leasen lijkt meer op huren. Na afloop van het contract bent jullie bij private lease genkele eigenaar van het product. Auto’s worden bijvoorbeeld op deze manier aangeboden (lees meer over de aanschaf van een auto).

U kunt de artikel na afloop wel kopen.

Geschikt voor:

Bij gebruik betreffende een specifiek product.

Voordeel

Vaak bijbehorend service, zoals onderhoud

Nadelen

Lening is gekoppeld aan specifiek artikel. U kunt niet met lening af zonder product te verwijderen (wat lastig is bij een keuken of parket).

Mogelijk extra kosten indien er iets in jouw situatie verandert.

Lees eveneens: ‘Waar moet u bij letten bij private lease‘   (AFM)

Lenen bij onderpand

Aangaande lenen met onderpand leent u een bedrag met financiële of materiële bezittingen als onderpand.

1. Pandkrediet ofwel terugkoop

Er zijn bedrijven waar u artikelen als elektrische apparaten of sieraden kunt verpanden. Het artikel wordt opgeslagen bij het kantoor. In ruil daarvoor krijgt u een geldbedrag bij handen. Wanneer u weer genoeg geld heeft, is het mogelijk om het artikel weer terugkopen. Tegen betaling van u geleende bedrag en dezelfde opslag. Deze bedrijven heten pandhuizen of lommerds. Haalt u het artikel gratis binnen een bepaalde termijn op? Dan kan het pandhuis het artikel sales.

In Den Haag en Amsterdam is dit gemeentelijke instellingen. Onder andere de Stadsbank of Bank van Lening. In overige plaatsen zijn ook commerciële bedrijven actief als pandhuis.

Geschikt voordat:

Pandkrediet karaf handig zijn als jij een tijdelijk tekort heeft en het geld vluchtig nodig heeft.

Voordeel

Aangaande een pandkrediet heeft jullie geen schuld. U hoeft geen rente te dokken en u wordt niets achtervolgd door schuldeisers. De ergste wat kan gebeuren is dat u u artikel niet meer terug kunt kopen.

Nadeel

De kosten zijn behoorlijk hoog. De opslagkosten zijn veel hoger dan de rente van de meeste kredieten. De gemeentelijke pandhuizen rekenen het maximale rentepercentage met 14 procent op jaarbasis. Commerciële bedrijven zitten daar vaak ver boven.

Bij aanhoudende problemen niet doen

Heeft u aanhoudende geldproblemen? Dan ben pandkrediet geen oplossing voor u. U zult waarschijnlijk niet voldoende geld aangaande elkaar krijgen om het artikel terug te kopen. Heeft u geld nodig en bent u gratis aan het artikel gehecht? Dan kunt u u artikel ook verkopen. Deze kan bij het pandhuis, maar ook via andere kanalen. Bijvoorbeeld via Marktplaats. Vaak krijgt u daar later meer voor dan aangaande verpanden.

2. Voorschot effecten

Bezit u effecten? Dan is de mogelijk om met zulks effecten als onderpand krediet te krijgen. Het scheppen niet uit waaraan jij het krediet besteedt. Regelmatig wordt een dergelijk krediet gebruikt om nieuwe gevolgen te kopen. Een andere manier om lening aan onderpand te krijgen zijn een polis van u levensverzekering te belenen. Deze kan alleen als bij de voorwaarden van u levensverzekering staat dat jullie polis te belenen is. Het krediet kunnen bedrijven brengen bij de verzekeraar met de levensverzekering. Het bedrag dat u zo kunt lenen is zo’n 90 tot 100 procent van de afkoopwaarde. U kunt het krediet opnemen zelfs uiterlijk de einddatum met de verzekering.

Voordeel

Vanwege het onderpand kan de rente lager zijn dan de rente op dezelfde doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Nadeel

Het onderpand wordt slechter geworden waard als de koersen dalen. De bank kan u dan verzoeken de onderpand aan te opvullen.

Flitskrediet

Langs internet of sms is het mogelijk om snel een klein bedrag erbij lenen. Deze leningen dienen u binnen een korte tijd terugbetalen. Bijvoorbeeld binnen twee weken. Deze lening wordt flitskrediet of minikrediet genoemd. Door de korte looptijd vielen deze leningen niet onder de bestaande wetgeving voor kredieten. Aanbieders maakten daar handig gebruiken van door hoge prijs te rekenen. Dit noemden zij geen rente, toch behandelingskosten.

Inmiddels is in de wet vastgelegd dat een flitskrediet aan dezelfde voorwaarden willen voldoen als andere kredieten. Alle verplichte kosten aangaande het afsluiten, moeten in een rentepercentage worden omgerekend. Dit mag niet langer zijn dan 14 procent per jaar. De verstrekkers van flitskrediet hebben daarom hun aanbod aangepast. Ze opereren nu vanuit u buitenland en vragen momenteel (extra) geld voor bepaalde diensten, zoals:

 • een garantiestelling
 • beslist advies over verzekeringen
 • het spoedig overboeken van het geld

Deze diensten zijn in theorie misschien niet verplicht, toch in de praktijk waarschijnlijk wel noodzakelijk. In dat geval zijn dit soort leningen erg duur. Daarnevens rekenen de leningverstrekkers forse boetes wanneer u te laat terugbetaalt. Ook indien u maar één dag te laat bent.

Geschikt voordat:

Niets

Heeft u op korte termijn geld nodig? Denken dan goed na eer u gebruik maakt betreffende een dergelijk flitskrediet. Als het echt nodig zijn, is rood staan beslist minder dure optie. Zodoende kost 150 euro rood staan, tegen 14 procent gedurende 21 dagen, achteruit gegaan dan 1, 50 euro. Dit is veel achteruit gegaan dan de 25 euro die sommige partijen verzoeken voor bijvoorbeeld een spoedboeking of een garantiestelling.

E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The Brooklynne Networks to add comments!